Από τη σελίδα του Οργανισμού Vamvakou Revival – Αναβίωση Βαμβακούς

Η Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Όραμα
Ο οργανισμός αποτελείται από μια ομάδα νέων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό. Όραμά τους είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα θα αποτελέσει η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά.
Θεμελιώδες στοιχείο του πλάνου αποτελεί η μέριμνα για τη βελτίωση, συντήρηση και μέγιστη χρήση των δομών και υποδομών του χωριού, με την επιδίωξη οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων να συνδυάζουν την αυθεντικότητα του τόπου με καινοτόμες πρακτικές.
Πρόθεσή τους είναι η Βαμβακού να χαράξει τον δρόμο της αναβίωσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως μοντέλο ώστε να ακολουθήσουν πολλά ακόμη χωριά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Πρώτη φάση της Αναβίωσης
Η πρώτη φάση του εγχειρήματος περιλαμβάνει την προσέλκυση επισκεπτών, στους οποίους παρέχεται μια ολοκληρωμένη εμπειρία άθλησης και αναψυχής, μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Πάρνωνα.

Δεύτερη φάση του εγχειρήματος
Στη δεύτερη φάση, μέσα από τη συλλογική δράση σκοπός είναι να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν κυρίως στην καινοτομία, τον αγροτουρισμό και τον αγροτικό τομέα, με έμφαση στη δημιουργικότητα.

Γιατί η Βαμβακού;
Το χωριό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ομάδα της Αναβίωσης της Βαμβακούς όσο και για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του Ιδρυτή του, Σταύρου Νιάρχου. Ωστόσο, δεν αποτελεί το μοναδικό ελληνικό χωριό με προοπτικές αναβίωσης.

Περιγραφή έργου
Τα πρώτα σημάδια της αναβίωσης είναι πλέον ορατά. Νέοι κάτοικοι έχουν ήδη επιστρέψει στο χωριό, ενώ παράλληλα η πρώτη φάση υλοποίησης του πλάνου της αναζωογόνησης της περιοχής που βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Πάρνωνα και την προσέλκυση επισκεπτών, έχει ολοκληρωθεί.
Η δεύτερη φάση του εγχειρήματος της Αναβίωσης βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Μέσα από συλλογική δράση και συνέργειες, σκοπός είναι να αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες που αφορούν στην καινοτομία, τον αγροτουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα (μελέτη για τις προοπτικές ανάπτυξής του στη Βαμβακού και τις γύρω περιοχές), με έμφαση στη δημιουργικότητα.

Η Βαμβακού ως προορισμός
Το σχολείο της Βαμβακούς ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο κέντρο STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics), το V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF) με την πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Tο V.Lab προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά, νέους, αλλά και ενηλίκους της περιοχής και όχι μόνο, να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Ο ανακαινισμένος χώρος του σχολείου της Βαμβακούς φιλοξενεί επίσης, δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και ενηλίκους, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, εικαστικά, επιτραπέζια παιχνίδια, Lego, ανοιχτή δανειστική βιβλιοθήκη και πολιτιστικές δραστηριότητες. Ομιλίες, συζητήσεις και διαλέξεις, κινηματογράφος και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και μουσικές βραδιές, καλλιτέχνες και αφιερώματα δίνουν ραντεβού στο σχολείο της Βαμβακούς. Στον χώρο του σχολείου, επίσης, υπάρχει ένα γήπεδο μπάσκετ και αθλητικός εξοπλισμός, π.χ. μπάλες, στρώματα, τραμπολίνο που μπορούν μικροί και μεγάλοι να χρησιμοποιήσουν.
Παράλληλα, στο χωριό προσφέρονται ήδη υπηρεσίες εστίασης (εστιατόριο-καφέ Βουρέικο) και οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες βουνού, όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Βαμβακούς, ορεινή ποδηλασία ενοικιάζοντας ένα από τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση HAIBIKE και περιήγηση με mini bus ή 4×4 μέσα στο δάσος.
Tο χωριό διαθέτει έναν νέο ξενώνα για διαμονή, αλλά υπάρχουν και αρκετά καταλύματα στη γύρω περιοχή.

Περισσότερα στη σελίδα του Οργανισμού Vamvakou Revival – Αναβίωση Βαμβακούς
και στο Facebook

.
.