Τουρισμός εμπειρίας, πολιτιστικοί πόροι και βιωσιμότητα

Όποιον και να ρωτήσετε για τα πλεονεκτήματα  της χώρας από τη σκοπιά του Τουρισμού, θ’ αναφερθεί στην μεγάλη ακτογραμμή, στα νησιά, στο κλίμα και στα άπειρα αξιοθέατα, φυσικά και πολιτιστικά. Πράγματι, ο τουρίστας απολαμβάνει τις παραλίες, τα νησιά και το κλίμα, είναι, όμως, πολύ αμφίβολο ότι επισκέπτεται και γνωρίζει τα αξιοθέατα, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό. Κι αυτό γιατί συνήθως δεν έχει την αναγκαία «προσπέλαση» σ’ αυτά.

Μονοπάτια Πολιτισμού

Μονοπάτια διαμορφώθηκαν με μόχθο και καλαισθησία από τους προγόνους μας, μέσα στους αιώνες σε ολόκληρη τη χώρα. Ένωναν πόλεις και χωριά μεταφέροντας πλούτο και πολιτισμό. Με την πάροδο του χρόνου όμως, πολλά μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν, καλύφθηκαν από βλάστηση ή ασφαλτοστρώθηκαν ως εύκολη λύση για τη δημιουργία οδικών δικτύων.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε αρκετά μονοπάτια  φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, με το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Πολιτιστική – Περιβαλλοντική Διαδρομή «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»: Πρόσκληση για Δράσεις Κινητοποίησης των Παραγωγικών Δυνάμεων της Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής, Τουριστικής Διαδρομής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε  στις 07 Δεκεμβρίου 2021 η Πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με κωδ. αρ. 87 και τίτλο «Δράσεις Κινητοποίησης των Παραγωγικών Δυνάμεων της Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής, Τουριστικής Διαδρομής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας». Η Πρόσκληση απευθύνεται σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και στην Αναπτυξιακή Ευβοίας, που είναι ο Φορέας Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής «ΟΙΔΙΠΟΥΣ».

[EN] Food-branding places. A sensory perspective

This article takes as its starting point the observation that food, meals and gastronomy are frequently used in the branding of places. The knowledge of how and why this takes place is, however, rather limited, and the aim of this article is thus to identify and describe the role of food, meals and gastronomy in the direct and indirect branding of places.

by Per Olof Berg & Guje Sevón. Originally published on Place Branding and Public Diplomacy

Ψηφιακά εργαλεία για τη διακυβέρνηση των Πολιτιστικών Διαδρομών

Οι πολιτιστικές διαδρομές που σχεδιάζονται ήδη σε πολλές περιφέρειες της χώρας είναι το αποτέλεσμα μιας ολιστικής αντιμετώπισης της τουριστικής ανάπτυξης στην νέα εποχή. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ανάδειξη και κυρίως η βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη, μιας εμπειρίας που βασίζεται στην ολοκληρωμένη παροχή αξιόπιστων και υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι ψηφιακές υποδομές που αφορούν όχι μόνο στον επισκέπτη αλλά και στην ομάδα διοίκησης της κάθε διαδρομής.
Με άξονα τα παραπάνω το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και συγκεκριμένα η θερμοκοιτίδα D_HUB σε συνεργασία με την εταιρεία Elegrad συνεχίζουν την προετοιμασία της πολιτιστικής διαδρομής της Ηπείρου και ειδικότερα τις συνοδευτικές ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν τον επισκέπτη αλλά και τους νέους θεσμούς που εγγυώνται την βιωσιμότητα των διαδρομών: των φορέων λειτουργίας (DMO) και των Cluster επιχειρήσεων.

Δημοσιεύτηκε στο D HUB – Θερμοκοιτίδα στήριξης Πολιτιστικών Διαδρομών

Γιάννης Σπιλάνης – Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου: Τί ανάπτυξη θέλουμε;

Στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου.

Τί είναι στρατηγικός επενδυτής και πως τον εννοούμε στην Ελλάδα; Τί σημαίνουν οι επενδύσεις σε βιομηχανικά αιολικά πάρκα στα νησιά και πως μπορούν να συνυπάρξουν με τον τουρισμό; Τον επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά; Τί ανάπτυξη θέλουμε τελικά και πόσο «πράσινη» είναι πραγματικά όπως την καταλαβαίνουμε και κυρίως όπως την εφαρμόζουμε στην πράξη;

Η χαμένη (;) ευκαιρία της Νάξου

Οι συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, κυρίως όμως τα όρια και οι κανόνες που θα επιβληθούν στο άμεσο μέλλον, λόγω της πιεστικής ανάγκης διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της, δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό.
Κανείς προορισμός δεν πρέπει, για οποιονδήποτε λόγο, να χάσει την ευκαιρία να υλοποιήσει δράσεις για καινοτόμο, βιώσιμη, πράσινη και κοινωφελή διαχείριση.
Όπως είχε πει ο Martin Luther King Jr., τo 1967 στην ομιλία του στο Riverside της Νέας Υόρκης: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι το αύριο είναι σήμερα. Μας καλεί η κατεπείγουσα ανάγκη τού τώρα».

του Αλέξανδρου Τσατσαρούνου, Συμβούλου Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών & Επιχειρήσεων. Δημοσιεύθηκε στο Naxos Times

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθούν τις “Πολιτιστικές Διαδρομές”

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού  (UNWTO) και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο τουρισμός στις τοπικές κοινότητες και να ενισχύσουν την τουριστική εμπειρία κατά μήκος των πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης (Cultural Routes).

της Κωνσταντίνας Τζιούπη. Δημοσιεύθηκε στο TravelDailyNews

Vamvakou Revival – Αναβίωση Βαμβακούς

Ο οργανισμός Vamvakou Revival αποτελείται από μια ομάδα νέων, με καταγωγή και ισχυρούς δεσμούς με το χωριό. Όραμά τους είναι η δημιουργία ενός χωριού «πρότυπου» βασισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου με πρωτεύοντα στόχο την επιστροφή μόνιμων κατοίκων. Βασικό όχημα θα αποτελέσει η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και η εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης, ώστε σε μερικά χρόνια η Βαμβακού να σφύζει και πάλι από ζωή με οικογένειες, παιδιά, και το πρώτο κουδούνι του σχολείου να χτυπήσει ξανά.

Παρουσίαση μελέτης για τον ποδηλατικό τουρισμό στην Κω

Στην πόλη της Κω, παρουσιάστηκε από τον κ. Σπύρο Παπαγεωργίου, Διευθυντή Ανάπτυξης της οργάνωσης “ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ”, η μελέτη για την «Ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Κω».

Δημοσιεύθηκε στο KosNews24