Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Δημοσιεύθηκε στο Zougla.gr

Το 2020, η μεγάλη πρόκληση ήταν η ανάπτυξη και χρήση των τεστ, προκειμένου να γίνει καλύτερη η διαχείριση της πανδημίας του Covid-19. Το 2021, το μεγάλο στοίχημα είναι τα εμβόλια, ο χρόνος διάδοσής τους στον γενικό πληθυσμό με τελικό σκοπό την επίτευξη της ανοσίας.

Η ομάδα FLATOD-19 αποτελεί την πρωτοβουλία 12 Ελλήνων επιστημόνων -οι 4 ζουν στο εξωτερικό, από διαφορετικούς κλάδους και ειδικότητες-, οι οποίοι από τις απαρχές της πανδημίας ασχολούνται με την εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων για τη διαχείριση της κατάστασης, ιδιαίτερα δε στον τομέα του τουρισμού. Οι επιστήμονες εξέπεμπαν ήδη SOS από τις αρχές του καλοκαιριού ότι χωρίς τη λήψη ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων θα καταλήξουμε σε έξαρση των κρουσμάτων, ενώ μετά το πέρας του καλοκαιριού επανήλθαν με την παρουσίαση σημαντικών πορισμάτων στα οποία κατέληξαν, αξιοποιώντας τις έρευνες και τις εμπειρίες τους.

Τo zougla.gr επικοινώνησε εκ νέου με τον Δημήτρη Βασιλείου, συνιδρυτή της ομάδας FLATOD-19, και συζητήσαμε τις απόψεις των επιστημόνων σχετικά με τα εμβόλια και τη διαχείριση αυτής της μεγάλης παγκόσμιας πρόκλησης, σε σχέση δε με τον τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας και ένα βασικό μέσο εξόδου από την οικονομική κρίση που επιφέρουν τα lockdowns. 

.

.