Έχετε σκεφτεί πώς  η βιώσιμη διαχείριση και πιστοποίηση των παραλιών των δήμων και των ξενοδοχείων μπορεί να οδηγήσει στην αειφόρο ανάπτυξη του ευρύτερου παράκτιου χώρου; Την απάντηση αυτή έρχεται να δώσει  η Costa Nostrum με την δημιουργία ενός πρωτοποριακού συστήματος πιστοποίησης, όπου η κάθε Μεσογειακή παραλία μπορεί να γίνει πιστοποιημένη βιώσιμη παραλία, αποκομίζοντας στοχευμένα οφέλη σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Λεκάνη της Μεσογείου αποτελείται από χιλιάδες παραλίες, που αποτελούν μια  σημαντική φυσική κληρονομιά, αλλά και πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Ωστόσο, η μαζική προσέλευση τουριστών σε ετήσια βάση, μπορεί να παρουσιάζει και σημαντικά μειονεκτήματα που αν δεν ληφθούν υπόψιν, μπορούν να λειτουργήσουν ως «τροχοπέδη» και μοχλός υποανάπτυξης, από όλες τις απόψεις. Δημιουργείται έτσι, ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, αλλά και τη σοβαρότητα του ζητήματος, μια βραβευμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό, Startup από την Κρήτη, επιχειρεί να προωθήσει τη βιωσιμότητα στις ελληνικές και μεσογειακές ακτές. Πρόκειται για την Costa Nostrum, την πρώτη βραβευμένη πιστοποίηση για αειφόρες παραλίες.

Βιωσιμότητα με… στρατηγική και αποτελεσματικότητα

Η Costa Nostrum ιδρύθηκε το 2015, με αντικείμενο την πιστοποίηση των δημόσιων και “ιδιωτικά εκμεταλλευόμενων” παραλιών. Στο πλαίσιο δράσης της, έχει δημιουργήσει το Πρότυπο Πιστοποίησης για τη Βιώσιμη Διαχείριση και Ανάπτυξη των Μεσογειακών Παραλιών Costa Nostrum – Sustainable Beaches, ένα καινοτόμο εργαλείο, που μπορεί να εγγυηθεί την αειφόρο ανάπτυξη των παραλιών, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, στην οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε περιοχής, ενώ διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών της.

Η στρατηγική για την καθιέρωση και τον χαρακτηρισμό μιας παραλίας ως Costa Nostrum – Sustainable Beach, περιλαμβάνει μια σειρά κριτηρίων (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά), τα οποία με την τήρηση τους παρέχουν τη δυνατότητα σε μια παραλία να χαρακτηριστεί και να πιστοποιηθεί επίσημα ως βιώσιμη παραλία και να κατηγοριοποιηθεί με βάσει τις προδιαγραφές και την υποδομή του προτύπου.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της δομής του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου είναι ότι είναι ένα άκρως δυναμικό σύστημα που ενσωματώνει λύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε παραλίας. Η κάθε παραλία έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά που αποτρέπουν την εφαρμογή λύσεων σε οριζόντιο επίπεδο, δηλαδή ίδιες προτάσεις και λύσεις για όλες τις παραλίες.

Παράλληλα, το πρότυπο, είναι και ένα διεθνές μέσο ανάδειξης και προώθησης των πιστοποιημένων βιώσιμων παραλιών με άκρως σημαντικά οφέλη για την πιστοποιημένη παραλία, αλλά και για την ευρύτερη παράκτια περιοχή και τις επιχειρήσεις της, όπως μεταξύ άλλων:

 • Μεγιστοποίηση του βαθμού ικανοποίησης των δημοτών και των επισκεπτών μιας ξενοδοχειακής μονάδας
 • Ενίσχυση των εσόδων του δήμου / της ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και των επιχειρήσεων στην ευρύτερη παράκτια ζώνη.
 • Υψηλή προστιθέμενη αξία για την πιστοποιημένη παραλία
 • Διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού
 • Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών
 • Προσέλκυση νέων επισκεπτών
 • Περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της παράκτιας περιοχής
 • Στοχευμένη προσέγγιση ενός αυξανόμενου target group επισκεπτών που εμπιστεύονται προορισμούς με βελτιωμένο περιβαλλοντικό προφίλ. 
 • Αύξηση του Property Unique Selling Point (USP) και του Brand Perception.
 • Δημιουργία μιας μοναδικής εξατομικευμένης βιωματικής εμπειρίας για τους επισκέπτες της κάθε ξενοδοχειακής μονάδας και του παράκτιου Δήμου.

Έχοντας ως εταιρεία κύριο στόχο, την ριζική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, επιθυμούμε να συνεργαστούμε με Δήμους, Περιφέρειες, ξενοδοχειακές μονάδες, camping και φορείς διαχείρισης παραλιών, που έχουν το ίδιο όραμα με εμάς, τον βιώσιμο τουρισμό.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες στοχευμένες πληροφορίες αναφορικά με μια ενδεχόμενη συνεργασία:

 • Για την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας σας με την Costa Nostrum, εδώ.
 • Για συνοπτική περιγραφή του έργου μας, πατήστε εδώ.
 • Για αναλυτική παρουσίαση του έργου μας, πατήστε εδώ.
 • Costa Nostrum, λειτουργίας των παραλίων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο Covid-19, πατήστε εδώ.
 • Για πλήρη φάκελο πληροφοριών αναφορικά με την Costa Nostrum, πατήστε εδώ

Αναγνώριση και αξιοποίηση από πολλούς διεθνείς και εγχώριους φορείς

Το Πρότυπο Πιστοποίησης της Costa Nostrum έχει αναγνωριστεί ως «Καλή Πρακτική» στα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας BlueIslands και Mistral και έχει διακριθεί στα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά Βραβεία Επιχειρήσεων για το περιβάλλον το 2020. Επιπλέον, η εταιρεία έχει την υποστήριξη του προγράμματος egg της Eurobank και του CapsuleT Accelerator, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Prototype by TEE. Έχει λάβει βραβεία στην Ελλάδα και στην Ιταλία και έχει συνάψει συνεργασίες με κορυφαίους οργανισμούς, όπως το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Η δράση της Costa Nostrum έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτικών αρχών μεγάλων τουριστικών δήμων, καθώς και πολυτελών πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ προβλέπεται η αύξηση των συνεργατών της μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου του 2021.

Στα μελλοντικά σχέδια της  Costa Nostrum είναι η άμεση έναρξη μιας crowd-funding καμπάνιας [σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου (CCCI)] στα πλαίσια της συμμετοχής του Επιμελητηρίου στο έργο Interreg MED 2014-2020  “Blue Crowdfunding”.

Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν το έργο και την προσπάθεια της Costa Nostrum, μπορούν να επισκεφθούν τον σύνδεσμο https://cnsl.eu/bcf, όπου πολύ σύντομα θα αναρτηθούν περισσότερες πληροφορίες.

Costa Nostrum & Covid-19

Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η Costa Nostrum ήταν η πρώτη (Μάιος 2020) που δημιούργησε ένα πρωτόκολλο για την λειτουργία των παραλιών με βάση τα νέα δεδομένα που ανέκυψαν από την πανδημία του Covid19.

Για πληροφορίες σχετικά με το υπο-πρωτόκολλο της Costa Nostrum, λειτουργίας των παραλίων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο Covid-19, πατήστε εδώ.

Τέλος, εντός της καλοκαιρινής περιόδου του 2021 σχεδιάζεται η δημιουργία ενός υπο – πρωτοκόλλου για τις παραλίες, με περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα που πρόκειται να αλλάξει εκ νέου τα δεδομένα στον τουριστικό κλάδο.

Τα social media της Costa Nostrum είναι: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Pinterest και LinkedIn. Το website της Costa Nostrum είναι www.costanostrum.org και το email info@costanostrum.org

.
.