Στο όμορφο Φιλώτι, στου Φασολά, τα τελευταία χρόνια ανασταίνεται η παλιά γειτονιά. Ο Νικόλας Μουστάκης με πολύ μεράκι, υπομονή, επιμονή κι αγάπη ξαναστήνει στ’ ασβεστωμένα σοκάκια του χωριού το μικρό, αλλά σημαντικό επαγγελματικό κέντρο της γειτονιάς στον οικισμό Ραχίδι.

Τ’ όνομά του, παρμένο από την ομώνυμη γειτονιά του κάμπου της Χίου, έχει την ιστορία του, ιστορία προσφυγιάς, απροσμέτρητου πόνου και ταυτόχρονα δύναμης κι αλληλεγγύης.

Στου Φασολά ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο παρελθόν, φτάνοντας στον 19ο αιώνα-μέχρι και το πρώτο μισό του 20ου- περνώντας διαδοχικά απ’ το μπακάλικο του χωριού, το σιδηρουργείο (με την ιδιαίτερη ιστορία του ιδιοκτήτη του), το κουρείο, το ραφείο, το ξυλουργείο.

Η ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό του Νικόλα ήταν πως το χωριό πέρα απ’ την ομορφιά του πρέπει ν’ αποκτήσει κάτι ακόμα. Να γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες οι οποίοι φεύγοντας να έχουν κάτι περισσότερο να διηγηθούν, πέρα από την ίδια την ομορφιά του χωριού. Να έχουν να διηγηθούν κάτι και για την ιστορία του, πως ήταν, πως εξελίχθηκε στην καρδιά των οικισμών του.

Ο Νικόλας Μουστάκης μίλησε στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» για το εγχείρημα αυτό, τις δυσκολίες, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια για την ολοκλήρωση της αναβίωσης της γειτονιάς.

.
>