Το “Τοπικά & Επώνυμα” είναι μια συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και του Δικτύου “Authentic Greece“. Βασίζεται σε δράσεις ανάδειξης και κοινής προβολής Ξενοδοχείων, Προορισμών και Παραγωγών – χρησιμοποιώντας ως «όχημα» επιλεγμένα Επώνυμα Τοπικά Προϊόντα. Στην ουσία η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα, τον αγροτικό, με τον τριτογενή, τον τουρισμό, μέσω της μεταποίησης. Ο Γρηγόρης Τάσιος συνοψίζει την αναγκαιότητα και το όραμα αυτής της συνεργασίας, μιλώντας στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή “Στο βάθος κήπος”. Η γαστρονομία αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διαμόρφωση της ταυτότητας των προορισμών και αποτελεί σοβαρό λόγο επιλογής τόπου διακοπών για χιλιάδες επισκέπτες. Κάτι αλλάζει στον ελληνικό τουρισμό και η ΠΟΞ, παρακολουθώντας πάντα από κοντά στις εξελίξεις, φαίνεται να αντιλαμβάνεται την σημαντικότητά του. Ειδικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες, υπό το καθεστώς μιας πανδημίας που επισπεύδει την διαδικασία για αλλαγές.

H πρωτοβουλία της ΠΟΞ “Τοπικά και Επώνυμα” μας έκανε ν’ αναζητήσουμε το δίκτυο με το οποίο θα συνεργαστεί προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Ο Δημήτρης Βασιλείου, ιδρυτής του δικτύου “Authentic Greece” μίλησε στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή “Στο βάθος κήπος”. Το θέμα της σήμανσης και πιστοποίησης των προϊόντων, τα οφέλη που έχει ν’ αποκομίσει ο παραγωγός, αλλά και ο ξενοδόχος που θα αποφασίσει να συμμετάσχει σ’ αυτό το project, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του, η διεθνής διάθεση των προϊόντων στο εξωτερικό που θα λειτουργούν ως “πρεσβευτές” του τόπου παραγωγής τους, είναι κάποια απ’ τα θέματα της κουβέντας μας. Το μέλλον του τουρισμού όπως τον ξέραμε παγκόσμια εξελίσσεται σ’ ένα μοντέλο που συνδυάζει την ποιότητα με την τοπικότητα και την εμπειρία. Και η γαστρονομία είναι ένας από τους βασικούς σταθμούς του.