Συνέντευξη: Μαρία Τσιλιμιγκάκη. Δημοσιεύθηκε στο iEidiseis

Διανύουμε ήδη το δεύτερο έτος της πανδημίας και τη δεύτερη τουριστική περίοδο μέσα σε αυτή. «Δυστυχώς δεν μάθαμε τίποτα από την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο, όπως δεν μάθαμε τίποτα από τη διασπορά στα σχολεία, τα ταξίδια των εορτών, τους γάμους και ότι άλλο είναι. Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες ελάχιστα έχουν αλλάξει. Και αν πέρυσι για κάποιους υπήρχε η δικαιολογία, φέτος δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για λάθη». Αυτό αναφέρει μιλώντας στο iEidiseis ο Εμμανουήλ Πατεράκης, οικογενειακός ιατρός, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου (Κρήτης), μέλος της ομάδας Flatod19*.

Μιλήστε μας για τα λάθη που έχουν γίνει αυτή την στιγμή με γνώμονα την πανδημία και τον τουρισμό, του ζήτησε το iEidiseis…

«Επιμένουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη και να προσπαθούμε να τα τεκμηριώσουμε. Τόσο επιστημονικά όσο και πολιτικά. Και τα πολιτικά λάθη μπορεί να κρύβονται πίσω από τρικ του μάρκετινγκ, αλλά τα “επιστημονικά” τα πληρώνουμε όλοι. Και μπορεί εμείς να ξεχνάμε αλλά οι ξένοι δεν ξεχνάνε. Όσο εμείς υπερασπιζόμαστε τα λάθη διαχείρισης στον τουρισμό άλλο τόσο και πιο εύκολα, αφού υπάρχουν δεδομένα, οι ξένοι υποστηρίζουν το φόβο τους για τη χώρα μας, και κάθε τουριστική χώρα, βάση επιστημονικών μελετών που ακολούθησαν τα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης για διασπορά του κορονοιού κατά τη θερινή σαιζόν με εξαγωγές κρουσμάτων. Δεν αρκεί να φαίνεσαι σωστός, πρέπει και να είσαι. Γιατί μια πανδημία δεν μπορείς να την κρύψεις κάτω από το χαλάκι».

Ως προς το τεχνικό κομμάτι διαχείρισης του προβλήματος τι έχει γίνει ωστόσο; Ρωτάμε τον κ. Πατεράκη…

«Πέρσι βασιστήκαμε σε μια πλατφόρμα εισόδου, μια τεχνητή νοημοσύνη, ένα κωδικό qr. Κακά αντίγραφα άλλων χωρών που δεν υπολόγιζαν κανένα παράγοντα κινδύνου και φυσικά δεν είχαν καμία επιτυχία και καμιά εφαρμογή. Εφαρμογή θα ήταν να συμπεριλαμβάνονται στον κωδικό αυτό όλα τα στοιχεία ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία και να αποτελεί εισιτήριο για πρόσβαση σε όλους τους χώρους και τα μέσα μεταφοράς. Επιτυχία θα ήταν αν γινόταν επιλογή 10 ταξιδιωτών και οι 8 ήταν θετικοί. Επιτυχία θα ήταν αν οι ξένοι επέλεγαν να εφαρμόσουν και αυτοί το ίδιο σύστημα. Αντί αυτού ζητούν φέτος τεστ πριν από την επιστροφή στη χώρα προέλευσης. Κάτι που ήταν αναμενόμενο από πέρσι τον Αύγουστο που ήδη είχαν δώσει οδηγία για μοριακό τεστ ή καραντίνα μετά την επιστροφή τους», απαντά.

Και τι προτείνεται για «ασφαλή» τουριστική κίνηση εν μέσω πανδημίας; Τον ρωτάμε…

«Ο τουρισμός, τα ταξίδια, η οικονομία, η ανάπτυξη θέλουν σταθερότητα αποφάσεων, θέλουν σχεδιασμό. Δεν έχεις ελπίδες όταν κάθε τρεις και λίγο αλλάζεις τα μέτρα και τις αποφάσεις, όταν παραβλέπεις την πραγματικότητα εις βάρος της οικονομίας, χωρίς να το συνειδητοποιείς. Διότι τα σκωτσέζικα ντους των τοπικών lockdown δεν εξυπηρετούν κανένα.

Ούτε εμάς ούτε τους επισκέπτες. Όλες οι αποφάσεις στη διαχείριση του τουρισμού και σε μεγάλο ποσοστό της πανδημίας ήταν και είναι λάθος. Χωρίς στρατηγική και χωρίς μέλλον ακολουθώντας τις αποφάσεις άλλων χωρών».

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού τι έχετε να σχολιάσετε, του ζητάει το iEidiseis…

«Ούτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται να δουλεύει. Κάτι αναμενόμενο όπως όλα για όσους έχουν σχέση και παρακολουθούν στενά την πανδημία και τις εξελίξεις. Έλλειψη πολιτικής βούλησης, έλλειψη τεκμηριωμένων μέτρων, έλλειψη πρόληψης, έλλειψη σταθερότητας, έλλειψη ξεκάθαρων απόψεων, έλλειψη ακόμα και φαντασίας. Έλλειψη γενικώς.

Έτσι ούτε η οικονομία, ούτε η υγεία, ούτε ο τουρισμός έχουν μέλλον για τα επόμενα χρόνια πέρα από last minute και προσφορές, με υψηλό κίνδυνο

* Η μεθοδολογία FLATOD-19 καλύπτει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές αναγκαιότητες, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότερη ίσως παράμετρο: ένας τουριστικός προορισμός ορίζεται από την εισροή (σε τακτική βάση –πχ εβδομαδιαία) επισκεπτών υψηλού ποσοστού σε σχέση με τους μόνιμους κατοίκους και με απροσδιόριστη επιδημιολογική “καθαρότητα”, δημιουργώντας έτσι υψηλό κίνδυνο ανεξέλεγκτων εξάρσεων.

.
.