Στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Στο βάθος κήπος» μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου.

Περιφερειακή τοπική ανάπτυξη και χωρικός σχεδιασμός, ανάπτυξη και σχεδιασμός νησιωτικών Οικοσυστημάτων, αειφόρος ανάπτυξη, τουριστική ανάπτυξη και τουριστικός σχεδιασμός είναι μερικά μόνο από τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του.

Το Παρατηρητήριο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου των Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού. Με την ιδιότητα αυτή συμμετέχει στην Επιτροπή Μέτρησης του Βιώσιμου Τουρισμού του ΠΟΤ που ασχολείται με την ανάπτυξη μεθοδολογιών για τη βελτίωση του τρόπου μέτρησης της τουριστικής δραστηριότητας.

Στην Βουλή εισήχθη πρόσφατα το νομοσχέδιο: «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις». Τί είναι όμως στρατηγικός επενδυτής και πως τον εννοούμε στην Ελλάδα; Τί σημαίνουν οι επενδύσεις σε βιομηχανικά αιολικά πάρκα στα νησιά και πως μπορούν να συνυπάρξουν με τον τουρισμό; Τον επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά; Τί ανάπτυξη θέλουμε τελικά και πόσο «πράσινη» είναι πραγματικά όπως την καταλαβαίνουμε και κυρίως όπως την εφαρμόζουμε στην πράξη;

.
.