της Στέλλας Ι. Τσαρτσαρά (*)
Δημοσιεύθηκε στη σελίδα Flatod-19 – Flexible Tourism Destinations στο Facebook
Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι τι σημαίνει αποδοτικότητα και τι αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ εμβόλιο. Κάποιο προστατεύει από σοβαρή νόσο και μεταλλάξεις αλλά θα αρρωστήσει το 40%. Κάποιο προστατεύει από κάθε μόλυνση σχεδόν (92%) αλλά δεν προστατεύει από μεταλλάξεις και σήμερα το θες αυτό ειδικά.
Το δεύτερο που θέλει διευκρίνηση είναι σε ποιους τομείς εκφράζονται η αποτελεσματικότητα και απόδοση.
Η απάντηση είναι: η απόδοση και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αφορά:
1) την προστασία από την ασυμπτωματική νόσηση,
2) από την ήπια νόσο (θα αρρωστήσεις δηλ. αλλά θα περάσεις ήπια σαν το 80%, μόνο που αν είσαι 65+ είσαι συνήθως στο υπόλοιπο 20%),
3) από την σοβαρή νόσο COVID19 και
4) νοσηλεία και θάνατο (δηλ, θα αρρωστήσεις αλλά όχι σοβαρά και δεν θα χρειαστείς διασωλήνωση και να πεθάνεις). Η γενική αποτελεσματικότητα είναι ο μ/ο όλων αυτών.
Συνήθως, όταν αναφέρεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εννοείται η προστασία από τη βαρειά νόσο Covid19 και τον θάνατο, όχι ότι δεν θα νοσήσει κάποιος, αλλά πόσο βαρειά.
Ενώ η απόδοση εμβολίων φαίνεται στη κλινική δοκιμή και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο πεδίο, θα μιλάμε για αποτελεσματικότητα εδώ και για τα δύο, διότι γίνεται πολύπλοκο διαφορετικά.
ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
1) Pfizer: γενική αποτελεσματικότητα είναι στο 95% και από τη 1η δόση προσφέρει αποτελεσματικότητα από το να νοσήσει κανείς βαρειά στο 52%. Καθόλου άσχημα! Με τη 2η δόση, δεν κολλάει το 92% ούτε ήπια καν. Το Ισραήλ δηλαδή, που εμβολίασε όλο το πληθυσμό με αυτό κύρια, είναι θωρακισμένο; Πλήρως για τον κοροναϊό και τη βρετανική μετάλλαξη επαρκώς, όχι όμως για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Παρουσιάζει επίσης 4φ λιγότερο ιικό φορτίο όποιος μολύνθηκε άρα η μολυσματικότητά του είναι 4φ μειωμένη. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για υπερμεταδότες.
2) Moderna: γενική αποτελεσματικότητα είναι στο 94%. Και 100% στην ανάγκη νοσηλείας, θάνατο και σοβαρή νόσο. Ούτε αυτό όμως πιάνει τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
3) Astra Zeneca: γενική αποτελεσματικότητα είναι στο 67% ΚΑΙ από μετάδοση και μόλυνση. Από σοβαρή νόσο, στο 70% αλλά 100% στην αποφυγή νοσηλείας, δεν θα αρρωστήσεις βαρειά δηλαδή. Η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει στο 81% αν χορηγηθεί 3μήνες μετά η 2η δόση. Δεν πιάνει το νοτιοαφρικανικό στέλεχος αλλά φάινεται ότι δίνει 74% προστασία από συμπτωματική νόσο από τη βρετανική μετάλλαξη. Για τον γενικό πληθυσμό με καλό ανοσοποιητικό είναι μια χαρά.
4) Sputnik: γενική αποτελεσματικότητα είναι στο 92%.Και 100% αποτελεσματικότητα νοσηλείας, βαρειάς νόσου COVID19, θανάτων. Ιδιας τεχνολογίας με το ΑΖ και 30% πιο αποτελεσματικό. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τις μεταλλάξεις αλλά μάλλον θα δουλεύει στη βρετανική.
Τα δύο εμβόλια που μόλις βγαίνουν από μελέτες αποδοτικότητας (δεν έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο δηλαδή) είναι τα παρακάτω:
5) Johnson & Johnson: γενική αποδοτικότητα στο 66%. Ανεβαίνει στο 85% πρόληψη σοβαρής νόσου αλλά και 100% αποδοτικότητας στον θανάτο και ανάγκης νοσηλείας. Δηλαδή στη χειρότερη θα περάσεις τη νόσο ήπια ή λίγο βαρύτερα και αυτό ήταν όλο. Το εμβόλιο παρουσίασε ωστόσο μόνο 42% γενική αποτελεσματικότητα στους 60+, άρα μάλλον απευθύνεται στις νεώτερες ηλικίες. Πρόληψη από ασυμπτωματική νόσο έρχεται στο 74% που ειναι καλό ποσοστό. Οπως ότι παρουσιάζει 65% αποτελεσματικότητα στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος.
6) Τέλος το Novavax παρουσιάζει γενική αποδοτικότητα στο 95% στον αρχικό ιό SARS COV2, 100% από σοβαρή νόσο COVID19 και 86% στη βρετανική μετάλλαξη και 60% ΚΑΙ στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Νομίζω έχουμε τον νικητή εδώ.
(*) H Στέλλα Τσαρτσαρά είναι Γεροντολόγος – ειδικός Silver Tourism, International Donors/EU Programs’ Development Expert.
.
.